giovedì 11 settembre 2014

Poslovni italijanski- kratko i jasno: Zašto odabrati kurs poslovnog jezika

Počela je nova školska godina, a septembar je često mesec za velike odkuke i promene. Mnogi od vas počinju da uče strane jezike kako bi jednog dana polagali zvanične ispite koji potvrđuju (sertifikuju) određeni nivo znanja i često mi se učenici obraćaju sa pitanjem koji od tih sertifikata je najcenjeniji.

Moje pitanje upućeno njima je: "Za šta vam je taj sertifikat potreban?" Ako je odgovor: za posao i karijeru, lično smatram da je u tom slučaju bolje da izaberu neki od ispita koji potvrđuje njihovo znanje na poslovnom, odnosno operativnom nivou. Kako izgledaju primeri tih ispita možete videti na linkovima koji slede:

1. Plida Commerciale, nivoi B1, B2, C1
2. AIL- Accademia Italiana di Lingua, Firenze, nivoi B1, C1
3. CIC, Università per Stranieri di Perugia, nivoi B1, C1

U prilog tome, napisala sam PR tekst za školu jezika u kojoj organizujem i vodim nastavu italijanskog: 

POSLOVNI VS. OPŠTI KURSEVI


Jedan od nezaobilaznih preduslova za pronalaženje posla u inostranstvu ili u Srbiji u stranim kompanijama, osim stručnog znanja iz traženih oblasti je i znanje stranih jezika na nivou poslovanja. Po čemu se to znanje razlikuje od oznanja stečenog na opštim kursevima? 


- Poslovni kursevi nude vam operativno znanje, odnosno ono koje ćete svakodnevno upotrebljavati u kontaktu sa poslodavcima i klijentima i koje će vam služiti pri obavljanju specifičnih radnih zadataka.


- Kroz poslovne kurseve osim jezičkih veština učimo i poslovnu kulturu i upoznajemo sisteme funkcionisanja najuspešnijih kompanija iz zemalja u kojima se taj jezik govori.


- Svaka nastavna jedinica je vrsta role-play treninga, jer simuliramo realne situacije iz radnog okruženja.


- Stičemo veštinu pozitivne poslovne komunikacije.


- Upoznajemo se sa osnovnim elementima pravnog, ekonomskog i tehničkog sektorijalnog jezika.



Zašto pohađati kurs poslovnog jezika?


- Preduslov za boravak u stranim zemljama je znanje jezika bar na A2 nivou, a za rad i poznavanje poslovnog jezika na nivou B1-C1 vam daje veće mogućnosti da pronađete posao u struci.


- Strani poslodavci u Srbiji traže stručnjake koji već poseduju znanje na operativnom nivou, jer na taj način bez dodatnog ulaganja i obuke dobijaju kvalitetne kadrove koji su spremni da odmah stupe na radne zadatke.



- Zato što ćete kroz nastavu možda dobiti ideju kako da započnete sopstveni posao sa stranim partnerima.



- Zato što ćete možda baš na tečaju upoznati svog budućeg poslodavca ili kolege.



- Zato što je na vama samima da nešto promenite, preuzmete inicijativu i učinite nešto više za sopstvenu karijeru i budućnost.

Kakva su vaša iskustva kao učenika ili nastavnika kada su u pitanju poslovni kursevi? 
Kada odaberete da učite neki strani jezik, kojim ste vi motivima vođeni?

Pošto je ova cela godina potpuno u poslovnoj atmosferi, prenosim vam i moj novi motivacijski slogan za učenje italijanskog sa prignodnom ilustracijom:




 



Nessun commento:

Posta un commento